Esperit de la missatgeria

«Había comenzado el período de Siva el Restaurador. La restauración de todo lo que hemos perdido», Philip K. Dick, Valis.

lunes, 20 de junio de 2011

Cultura, posa't guapa

Ja es pot accedir als pressupostos de la Generalitat que es tenien que aprovar el passat dia 15, el dia de la kale borroka / kali barroca. No crec que sigui la funció d’aquesta Habitació Vermella twinpeakseana analitzar les moltes qüestions plantejades, ja que per això ja existeixen altres fonts amb més solvència.
Ara bé, si que hi ha dos aspectes que s’adiuen més a aquesta Habitació Vermella virtual, un per que és tan cridaner que s’ha d’exigir una explicació al Govern –que segurament existeix, en tot cas, en una crisis col·lectiva com la que vivim les decisions preses per aquest pressupost s’han de justificar– i un altre referit a la partida de cultura, eix bàsic d’aquest blog.
Un resum:
https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=explorer&chrome=true&srcid=0B8I-AW1uV22CNTg2NWJkYzMtMDlhZi00MDNjLWJhNzctNGE3ZGNiNTg4OTcw&hl=en_US&pli=1
I el projecte de pressupost sencer:
www15.gencat.cat/ecofin_wpres11/03_projecte.htm
Així doncs, en primer lloc, ens preguntem com pot ser que en un pressupost com el presentat una de les dos úniques conselleries que augmenta la partida (i en una quantitat ben generosa) sigui la de Presidència, tot just quan s’acaba de publicar oficialment que el president Mas ha pujat el sou a gent de la seva confiança (http://www.eltriangle.eu/cat/notices/2011/05/els_endollats_de_mas_cobren_mes_22599.php.) Això o es justifica amb bones raons o és una vergonya que exigeix un nou pressupost. I com pot ser que l’oposició no en parli? S’ha d’explicar.
En segon lloc, el tema del funeral de la cultura pública. Després d’una retallada com aquesta, bomba atòmica llançada a una terra ja calcinada, com pot continuar el senyor Mascarell com conseller? El pressupost de cultura ja era vergonyós (sempre ho ha sigut a Catalunya, amb qualsevol dels partits al poder), demostrant el que valoren i saben de cultura els ignorants poders fàctics, però es que ara passa a ser Oliver Twist patint tortures a un orfenat del segle XIX, convertida en la conselleria amb el pressupost més baix, acompanyada per agricultura en les penes dels orfes del sistema, cosa que no deixa de ser simbòlica: els dos elements fonamentals de la vida entesos a la manera clàssica humanista arraconats, sense aliment pel cos, sense aliment per a la ment, i qui ens alimentarà l’esperit? Potser pretenen que ho faci el Barça. Ojo el dato, que diria aquell: el pressupost de cultura de tot un país passa a ser inferior que el d’un club de futbol. Algú segueix dubtant de que ens hem tornat definitivament bojos com a país i com a societat? O potser boixos.
Com pretenen aquests brètols que no s’enfonsi el sistema? Cultura pateix una retallada del 56 %, passant a gestionar un pressupost que és gairebé la meitat de l'«essencial» conselleria de Presidència. I desitgem que la nostra lectura hagi sigut massa ràpida, amb errors o la informació rebuda sigui errònia. Agrairem de tot cor les correccions.
Ara bé, si és la veritat... queda una mica de dignitat al Departament de Cultura? Com és que aquest pressupost no es debat a la televisió pública catalana? Què diantre està fent el senyor Mascarell, aquell senyor de maneres exquisides però resultats més aviat nuls, cap visible de la conselleria de Cultura mani qui mani a la Generalitat?


Com sobreviurà la gent del teatre, de la dansa, de les arts plàstiques, la gent que organitza festivals (enllaç a un altre festival mort: http://hiperboreana.blogspot.com/2011/06/iv-festival-surpas-funeral-party-30-de.html), persones tant ingènues que pretenen que la ciutadania es formi... que la ciutadania raoni! Però no, sembla que el model en oferta al supermercat és un altre: tindrem que alimentar-nos culturalment amb Barça, Barça i Barça (ja ni tan sols futbol)? Madrid i Barça. Aquesta és la proposta?
Sembla que ja hem trobat un paper en l’obra pel senyor Mascarell: la de funcionari de la funerària que maquilla al cadàver per a vetllar-lo. Cultura, posa't guapa. Per això van lluitar Joan Maragall, Pompeu Fabra, Josep Carner, Carles Riba, Sagarra, Joan Sales, Mercè Rodoreda, Manuel de Pedrolo, Montserrat Roig i tants d’altres, citant noms de línies ideològiques diferents? Per això l'IEC i tota la resta d'institucions culturals?
Quin panorama! I quina manca d’idees que tenen!

7 comentarios:

penyabogarde dijo...

només volen impulsar el negoci de la cultura i quan la cosa va per aquí es fomenta pura incultura i més genuflexión davant del Déu-Diner

Fins i tot, nosaltres, els culés del proletariat que estimem el football com l'estimaven els obrers britànics de finals del segle XIX, hem de suportar amb doble cara de fastic i plaer l'actual curs del mercat esportiu que tritura el vessant cultural de la pilota obrera dels vells temps.

Millor, de la nostra banda, efificar una cultura a la contra basada en el footballisme invectiu i imaginatiu des del ventre de la bèstia.

Per això hem ideat el football de base trastocada basat en practicar l'iconoclàstica cultura de la conyeta i acompanyar-la de tota la memorabilia del proletariat segrestat.

Visca el 15-M i la revolució descomunal!

Àngel 'Soulbizarre' dijo...

No et perdis els articles de l'escriptor Kiko Amat sobre el 15-M, enmig del pessebre opinador el xicot alça la copa en favor de la lluita

el seu web:

benditoatraso: http://www.kikoamat.com/web/

El missatger dijo...

Bon dia, admiradors de gust excels que admireu a en Bogarde.
Això de “football de base trastocada... “ és molt bo! Teniu que fer que ho repeteixi cada nou penyista en el ritual per a ser acceptat per la penya bogarde, consistent en veure tota la darrera temporada del Crystal Palace, gaudí d’una bona cervesa anglesa i buscar missatges ocults en l’himne del Barça. Potser d’en Torrebruno? O d’en Sandro Rosell?
Per cert, que Monica Vitti sigui mare honorífica dels penyistes ja parla del bon gust general.
I no us preocupeu, a mi també m’agrada el football-Barça (facció cruyffista), però és que l’opiaci de consciències en que s’està convertint el tele-futbol ja cansa. Ja veureu la tardor que ve. Com serà calenta socialment, intentaran fer contraprogramació amb els partits i les insulses declaracions dels jugadors i entrenadors.
L’horror...

Salut i visca el football de base trastocada!

El missatger dijo...

Bon dia, Àngel, ja havia llegit algun dels articles d’en Kiko Amat. És dels crítics que llegeixo al Cultura/s, l’únic bo de La Vanguardia. I és dels teus, d'això no hi ha dubte.
Per cert, Planeta tortuga i Menéame són dos planes molt interessants per revelar les mentides que intenten colar-nos, mostrant-ne tot sovint proves, no quedant-se únicament en la conspiranoia.

Salut!

Àngel 'Soulbizarre' dijo...

Prenem nota dels consells i incrementem la resistència amb més dosis de lucidesa...Kiko Amat és l'illa del tresor enmig dels mars del Condé de Godó.

Ingrid Guardiola dijo...

Hola! Moltes gràcies per recordar-nos! podeu venir a la IV edició-funeral (2x1) aquest dijous: www.festivalsurpas.org/funeral

El missatger dijo...

Bona idea aquesta del 2*1. Humor per enfrontar-se a la indignitat de les actuals polítiques culturals.
Salut!