Esperit de la missatgeria

«Había comenzado el período de Siva el Restaurador. La restauración de todo lo que hemos perdido», Philip K. Dick, Valis.

viernes, 6 de noviembre de 2009

Fer història amb la pintura

Alguns exemples de pintura o relleu historiat, per continuar amb les reflexions sobre l'escriptura, i quina relació té amb la pintura.













El primer és l’Obelisc negre de Salmanasar III (imatge general d'una de les quatre cares i detall), monarca que pertany a la dinastia assíria, a l’actual Iraq. Esculpit l'any 827 a.C. Hi ha cinc registres per cada cara, on veiem els diversos tributs oferts per reis sotmesos a Salmanasar III. Afegeix també escriptura per emfatitzar el missatge. Hi ha molt a explicar sobre la relació entre imatge i escriptura, però seria massa extens per al mitjà.

El segon exemple és el Passatge a Citerea de Watteau, en la versió del 1717. Encara que sembli haver superat els registres de la pintura d'història antiga, no és així. Simplement ha fos els límits, però continuen existint vàries escenes en el mateix quadre, malgrat les aparences. Es llegeix de dreta a esquerra. L’enamorat fa la cort a l’estimada, viuen diversos graus de seducció (com es veu en diverses parelles), fins que, ja com a amants, embarquen cap a Citerea, l’illa de Venus.

Finalment, un altre clàssic de la pintura històrica, El jurament dels Horacis, de David, de l’any 1784. Queda poc per a la revolució francesa, fet crucial per entendre aquesta obra. Una de les idees fonamentals de la pintura a partir del Renaixament gira al voltant del concepte de lectura: a més de veure-la, la pintura s’ha de llegir. Es tracte d'una pintura històrica amb contingut polític, com sempre havia tingut, però en aquest cas contra el poder establert. Els fills de la pàtria fan un jurament per a lluitar contra els qui la tiranitzan. Faltan pocs anys per la Revolució Francesa. Com deia aquell, un esperit de revolta creua Europa. El més curiós es que és el propi rei de França qui encarrega la pintura.
Perdoneu per l'escassa qualitat de les reproduccions.

No hay comentarios: