Esperit de la missatgeria

«Había comenzado el período de Siva el Restaurador. La restauración de todo lo que hemos perdido», Philip K. Dick, Valis.

sábado, 28 de noviembre de 2009

La llengua de les dones


El nushu és la llengua xinesa de les dones que va desaparèixer l'any 1998 al morir la seva última parlant. Es suposa que es va crear al segle III d.C. per contrarestar una situació de masclisme social, segons la qual la dona pràcticament no podia sortir de la casa del pare o del marit i no podia aprendre el mandarí, l'idioma dels homes. Com ho van solucionar? Sent més llestes que els seus segrestadors i creant un idioma propi.
Aquesta creació va anar acompanyada de la corresponent escriptura; llàstima que cartes, ventalls o diaris amb inscripcions en nushu cremessin quan les dones morien, el que ha comportat que hi hagi poca literatura en aquesta llengua. Com no podia ser d'altra manera, els comunistes de Mao van contribuir fervorosament a aquesta destrucció cremant tot el que trobaven en nushu. El poder, encara més en les seves versions tiràniques, sempre treballant per afavorir la cultura.
Segons el que ha perdurat (a la Xarxa podeu trobar-hi exemples) els pictogrames de nushu són més estilitzats que els de xinès mandarí. A més, pel que sembla l'escriptura permetia un caràcter més personal al traçar el pictograma. Tenia unes 2000 paraules, que s'escrivien d'esquerra a dreta i en columnes verticals.
Ja no podem dir llarga vida al nushu però sí podem desitjar que nosaltres siguem tan inventius i atrevits com aquelles dones.

No hay comentarios: