Esperit de la missatgeria

«Había comenzado el período de Siva el Restaurador. La restauración de todo lo que hemos perdido», Philip K. Dick, Valis.

sábado, 7 de noviembre de 2009

Les regles del joc estan fixades

L’estela amb el codi d’Hammurabi permetia conèixer el nou codi legal a qui sabes llegir. Estem parlant de Babilònia, a Mesopotàmia, cap el 1775 a.C. La part gràfica emfatitzava el poder del rei Hammurabi, rebuda la seva autoritat de la divinitat del sol i Jutge Suprem Shamash. Què hi trobem a l’estela? Poder reial, sistema legislatiu, religió. En altres esteles es marquen els límits de certes terres, per tant, comerç. A qui l’interessa que les coses quedin fixades? Què és el que resta fixat? On queda la poesia? A la tradició oral.

Escriu Albertine Gaur, al seu llibre Historia de la escritura: «A veces las ideologías religiosa y política se combinan para apoyar las tendencias imperialistas (…) Para todo eso, la escritura es la herramienta ideal. La información escrita puede ser controlada y verificada fácilmente; si se descubren tendencias heréticas, pueden ser perfectamente eliminadas (…) Las tradiciones orales dejan demasiado a la discreción individual…», plana 212.

No és l'economia la ideologia dominant des de fa temps? A quines servituds obliga?

No hay comentarios: