Esperit de la missatgeria

«Había comenzado el período de Siva el Restaurador. La restauración de todo lo que hemos perdido», Philip K. Dick, Valis.

martes, 1 de diciembre de 2009

Bona nit, Catalunya

Que les persones tenim un nivell de competència lingüística molt diferent podríem qualificar-ho d'evidència. L'exemple dels actors sempre m'ha admirat. Per molt que estiguin llegint transcripcions fonètiques, em segueix sorprenent; més quan a aquest país (aquí em refereixo a Espanya) el president del Govern solament s'atreveix a parlar idiomes suboficials a la intimitat. O ni això.
Viggo Mortensen va néixer a Nova York, va viure un període de la seva infància a Argentina, però després va tornar a la ciutat nord-americana. Ha actuat en pel·lícules com Atrapat pel passat, La pistola de mi hermano (de Ray Loriga), la saga de l'Anell, Promeses de l'est, Una història de violència o, recentment, La carretera (basada en una novel·la sensacional d'un gran escriptor, Cormac McCarthy).
Doncs bé, aquest home va arribar un migdia per rebre un premi al festival de Sitges. I en poques hores va memoritzar unes línies en català i les va pronunciar d'aquesta manera:

Sí, ja se que s'ha convertit en un costum l'artista que vol quedar bé aquí, surt amb la samarreta del Barça, diu «Bona nit Catalunya» i rep l'aplaudiment del públic. El que em meravella és el talent camaleònic que demostra, aprenen en pocs minuts les línies i pronunciant-les amb força correcció.
Diria que mereix una Creu de Sant Jordi. Com a mínim és més digne de rebre-la que altres que ja l'han obtingut.

3 comentarios:

Carme Roca dijo...

I més tenint en compte que el català sembla ser un dels idiomes més difícils d'aprendre de tot el món (hi ha gent que ha nascut aquí o que porta més de trenta anys de residència a Catalunya i encara no sap articular el que Viggo Mortensen ens diu en aquests trenta segons). Un aplaudiment per al millor Aragorn possible de la trilogia de Tolkien.

Andreu dijo...

Quin gran català, és admirable l'intent i encara més la manera que ho fa. Llavors, crec que és vergonyòs que representants del nostre govern, personatges cultes, en principi, que ens representen, que són incapaces de parlar bé la nostre llengua, o bé, ni intentin parlar l'anglès, o que no sàpiguen parlar aquesta llengua. Almenys, com a cap de govern, per exemple, digna't a intentar parlar una llengua, en aquest cas que estic pensant ara mateix, en una conferència europea, doncs pel simple respecte vers la resta de representants d'altres governs europeus.

El missatger dijo...

@ Carme.
Realment és un gran actor. I la capacitat que té per les llengües, la seva competència lingüística, em sembla admirable.

@ Andreu.
Que un líder polític no parli diverses llengües estrangeres, com a mínim l'anglès, em sembla gairebé insultant.