Esperit de la missatgeria

«Había comenzado el período de Siva el Restaurador. La restauración de todo lo que hemos perdido», Philip K. Dick, Valis.

sábado, 14 de enero de 2012

Kind of blue

Com aconseguia el Greco els blaus ultraterrenals de tants dels seus fons, especialment a la seva darrera etapa? Quina combinació química explica aquesta meravella celestial? Perquè és un blau que solament es troba en els seus quadres.
I entre tots, el de Sant Maurici i el pidolaire destaca com un llampec de firmament condensat darrera les figures, envoltant-les i transportant-les alhora a una esfera més subtil de la existència, però a la vegada tota l’escena situada ben arran de la terra, portada al present del pintor.
Un decorat terrestre que es veu entre les peülles del cavall i que anticipa a Cezanne.
I amb tot això, com va obtenir el Greco aquest blau? I com Miles Davis, per altres camins i amb altres objectius, va aconseguir un altre tipus de blau tan personal? Blue in Green, a kind of blue.

1 comentario:

penyabogarde dijo...

Sabem que no es pot alterar una obra mestra de Miles Davis, però quan l'agulla retorni i el disc s'aturi...vine a la Bogarde a fer pinya...necessitem reactivar el maquis-gandhià davant l'adversitat del Guruceta-Fraga-Florentino i tota l'orquestra del passat...merci beaucoup!