Esperit de la missatgeria

«Había comenzado el período de Siva el Restaurador. La restauración de todo lo que hemos perdido», Philip K. Dick, Valis.

miércoles, 6 de abril de 2011

Cap a on anem?


De nou fil musical.
Aquest any es compleix el quaranta aniversari d'un dels discos que més plaer ha sigut capaç de donar-nos a les successives generacions, el What's going on, de Marvin Gaye. L'onomàstica serveix com a motiu per a un petit reportatge al darrer suplement Cultura/s de La Vanguardia. Amb aquest disc Marvin Gaye i el grup d'excel·lents músics de la Motown va aconseguir una d'aquelles obres on l'alquímia artística arriba a fabricar la pedra filosofal, i la veu d'un individu dota de veu a tota la comunitat, tal i com havia de succeir amb el cor de les tragèdies gregues, o segons buscava Maragall amb les seves veus de la terra. La lluita civil pels drets de les minories, la guerra de Vietnam (qualsevol guerra), la bogeria de l'home que oblida el saber de la terra, el conflicte entre generacions, la cultura de la pau vers la incultura de la violència... una sèrie de qüestions que encara ara segueixen sent fonamentals. Potser per això ens agrada tant Marvin Gaye.
En aquesta versió en directe l’orquestra de la Motown toca dos dels temes del disc que serveixen per demostrar que poques veus han arribat a emocionar com la d’en Marvin, sense oblidar la perfecció formal dels magnífics músics de la Motown, soul masters. Amb tot, segueix sent recomanable tornar a escoltar el clàssic sencer.


Un disc en l’òrbita temàtica i espiritual del A love Supreme de l’enorme Coltrane, solament que amb una altra estructura musical.
Gràcies, amic.

No hay comentarios: