Esperit de la missatgeria

«Había comenzado el período de Siva el Restaurador. La restauración de todo lo que hemos perdido», Philip K. Dick, Valis.

sábado, 19 de junio de 2010

Fa pudor la Catalunya literària?

Durant els darrers mesos han guanyat premis literaris en llengua catalana Màrius Carol, Xavi Bosch, Vicenç Villatoro o Joan Barril. Tot això en una literatura amb escriptors com Julià de Jòdar, Imma Monsó, Miquel de Palol, Jaume Cabré o Sánchez Piñol, per citar autors ben diferents. I en podria citar bastants més.
Bé, ja hem acceptat tots plegats que els concursos literaris grans, aquells on de veritat s'hi juguen els quartos, són la gran estafa del món editorial; que quan uns senyors empresaris arrisquen molts calers (segons la mesura ínfima de l'economia literària, clar), han de poder aconseguir que siguin rendibles, i l'única manera de fer-ho és oblidant el talent literari i apostar per noms que es reconeguin mediàticament.
Però per favor, que no ens prenguin el pèl a aquest nivell, amb una visibilitat màxima d'escriptors gairebé tots ells mediocres, quan no simple mascarada basada en negres, mentre que, al contrari, la visibilitat dels bons autors és mínima.
Grans estrategues dels plans quinquennals editorials: si us plau, no ens preneu per tontets, que estem veient la vostra jugada indigna.
Visca tots aquells autors que estan arriscant en aquests moments. Gràcies a ells el foc de la bona literatura continua encès.

No hay comentarios: