
Esperit de la missatgeria
miércoles, 30 de marzo de 2011
Un món que s'enfonsa: La perra de Alejandría, de Pilar Pedraza

lunes, 28 de marzo de 2011
Ganímedes i Corés


sábado, 26 de marzo de 2011
Nosferatu com a reflexió sobre el cinema

La persona física lliura la seva carn, la seva existència (i per suposat la seva sang) per que màgicament quedi fixada al cel·luloide –o a la superfície digital. La transmutació alquímica obté el miracle de transforma el dens cos físic en imatge cinematogràfica, una nova forma matèrica.
Llavors, amb la seva mirada, cada nou espectador dóna vida al teatre dels espectres, persones que han esdevingut immortals si més no en imatge, encara més aquell cinema que convoca allò siniestre
El cos físic, empíric, d’aquests actors des de fa dècades crien malves, però el cos d’imatge fílmica no morirà en tant en quant els espectadors del futur continuïn mantenint el seu suport de cel·luloide o digital.
En l’exemple de Nosferatu, (tota la seqüència és un clàssic, especialment a partir del tercer minut), el vampir queda emmarcat per la porta gairebé com el rectangle de la pantalla emmarca les imatges fílmiques. El mateix podriem dir del taüt
Les llums de la sala es tanquen, la porta de la fantasia filmada s’obra, y els fantasmes convocats pel bon mèdium-director i el desig del públic fan tornar a escena als morts. Un cop donat el seu missatge la porta es tanca i les llums de la sala s’obren. Els morts han donat el seu missatge i la sessió mediúmnica ha terminat.
jueves, 24 de marzo de 2011
Costums de l'Emperador d'Assíria
Obrien la gàbia, el lleó narcotitzat sortia i atacava a l’emperador, qui portava a la mà esquerra una protecció feta de pells, on s’aferrava la pobra bèstia, mentre l’emperador clavava la seva espasa al ventre del felí.


lunes, 21 de marzo de 2011
L'home de la sorra (5)

Freud afegeix una petita experiència que serveix de mostra del to freudià i que dóna molta informació sobre el propi psicoanalista:
Sigui com sigui, el seu estudi d’allò sinistre continua sent una fita.
viernes, 18 de marzo de 2011
L'home de la Sorra (4)
»–¡Ah, quieridito! –me contestó–, ¿no lo sabes? El Hombre de la Arena es un hombre malo que va a buscar a los niños cuando no quieren acostarse y les echa arena a los ojos hasta hacerlos llorar sangre. Después los mete en una bolsa y se los lleva a la luna para que jueguen sus hijitos que tienen picos torcidos como los búhos y que les pican los ojos hasta que los matan.

»Desde entonces, la imagen del Hombre de la Arena se grabó en mi espíritu de una manera horrible y por la noche, cuando los peldaños crujían bajo sus pasos, temblaba de ansiedad y de espanto; mi madre no podía entonces arrancarme más que estas palabras sofocadas por el llanto: »–¡El Homnre de la Arena! ¡El hombre de la Arena!
»En seguida escapaba a mi cuarto y aquella terrible aparición me atormentaba durante toda la noche.»
Tres hereus de Hoffmann han portat l'emoció sinistre al pla cinematogràfic: Buñuel, Hitchcock i David Lynch. En tots tres apareixen versions de l'home del sac i de la por a la pèrdua de l'ull -o l'orella. Més endavant veure'm que n'opinava Freud d'això.
Sigmund Freud, Lo siniestro, Ed. López Crespo, pp 72-73 (fragment de L’home de sorra d’E.T.A. Hoffmann):
miércoles, 16 de marzo de 2011
L'home de la sorra (3)
«6. En general, sugiere Freud, se da lo siniestro cuando lo fantástico (fantaseado, deseado por el sujeto, pero de forma oculta, velada y autocensurada) se produce en lo real; o cuando lo real asume enteramente el carácter de lo fantástico. Podría definirse lo siniestro como la realización absoluta de un deseo (en esencia siempre oculto, prohibido, semicensurado). (…)
»Se da la sensación de lo siniestro cuando algo sentido y presentido, temido y secretamente deseado por el sujeto, se hace, de forma súbita, realidad.
»Produce, pues, el sentimiento de lo siniestro la realización de un deseo escondido, íntimo y prohibido. Siniestro es un deseo entretenido en la fantasía inconsciente que comparece en lo real; es la verificación de una fantasía formulada como deseo, si bien temida. En el intersticio entre ese deseo y ese temor se cobija lo siniestro potencial, que al efectuarse se torna siniestro y efectivo. Lo fantástico encarnado: tal podría ser la fórmula definitoria de lo siniestro.»




lunes, 14 de marzo de 2011
L'home de la sorra (2)
Aquest mateix Home de la sorra té un paper fonamental en Blue velvet, de Lynch, i no precisament per a fer realitat el somnis sinó més aviat els malsons. En l’argument l’Home de la sorra és un policia corrupte, vestit amb una americana de color groguenc, que fa negocis amb els mafiosos de la ciutat; ara bé, visualment, l’Home de la sorra és el mateix mafiós en cap, Dennis Hooper fent de Frank Booth, un personatge mític, encarnació de tots els baixos impulsos que hi ha en l’ésser humà.
En una seqüència de karaoke Frank Booth i el seu col•lega Ben rememoren el clàssic d’Orbison. Toca gaudir-la.
Impagables les perles finals del mafiós Frank Booth:
Now it’s dark... Let’s fuck! I’ll fuck everything that moves!
Prèvia a la desaparació fantàstica i les imatges de carretera nocturna, motiu recurrent del cinema de Lynch fins arribar a esdevenir fonamentals a Carretera perduda.
Amb tot, les referències a l’Home de la sorra són molt més antigues i fecundes.
Com per exemple un assaig d’Eugenio Trias on es vincula el vell conte d’E. T.A. Hoffmann amb Vértigo de Hitchcock.
Serà la propera estació en aquest viatge pels territoris de l’home del sac.
L'home de sorra (1)
A candy-colored clown they call the SANDMAN
Tiptoes to my room every night
Just to sprinkle star dust and to whisper
“Go to sleep, everything is all right”
I close my eyes then I drift away
Into the magic night, I softly say
A silent prayer like dreamers do
Then I fall asleep to dream my dreams of you
In dreams I walk with you
In dreams I talk to you
In dreams you’re mine all the time
We’re together in dreams, in dreams
L'home de sorra, el Sandman de la cançó, continuarà...
Propera estació: Blue velvet
domingo, 13 de marzo de 2011
sábado, 12 de marzo de 2011
Lavinia Fontana i la dona llop

El millor de l'obra apareix en el tractament delicat que en va fer Lavinia, sobretot en la mirada d'Antonietta, defugint el fet morbós.
miércoles, 9 de marzo de 2011
Ser una vaca

I ara agafaré la casulla del sacerdot i exposaré el meu sermó del dia: a més de la bonhomia vacuna, podríem aprendre també el seu règim alimentari basat en vegetals.
I ara anem a rumiar el poema.
martes, 8 de marzo de 2011
D'ocells blaus i rates silencioses

En un altre sentit hermètic no contemplat per Rubens, és clar, l’ermità que dirigeix el fanal a la foscor de l’indefinit, el narrador que ha de portar a collibè al lector en una narració, la novel·la que tot just pren volada. Què mostra la llàntia de l’eremita? Trobem la Fraternitat de l’ocell blau i les seves rates silencioses. Insistim: l’ocell blau i les rates silencioses.
Massa hermètic? L’ermità no respon, simplement il·lumina.
En el misteri s’hi troba la bellesa.

domingo, 6 de marzo de 2011
Dziga Vertov i la màxima expressió del cinema-ull

En la simfonia metropolitana l’espectador contempla incendis, divorcis, accidents, parts, esports –als quals dedica una part molt significativa–, els plaers de la nit alcohòlica i festiva...: la vida de la metròpoli passa per davant la lent passiva, l’ull fascinat i la ment activa.
S’enalteix les sèries, el mecanicisme, la glòria de l’industrialisme, així com els seus operaris, un proletariat exhibit en uns plans amb una força que arrasa en la comparació amb el ridícul realisme soviètic estatalista.
El muntatge crea relacions d’equivalència mitjançant les juxtaposicions en accions ben diferents. A què sona això? Així es teixeix una història que la mirada de Vertov enriqueix amb unes imatges de gran força.

El cineasta es mostra a ell mateix en diversos plans, trencant amb la il·lusió cinematogràfica i en aparença amb el suposat narrador omniscient, creant un estrany efecte de desdoblament, inserint la subjectivitat en el relat, com també fan Varda, o Perlov.
El director dominava el llenguatge cinematogràfic i el seu rerafons, com demostra un moment en que s’atura provisionalment la successió d’imatges: el que veiem és una il·lusió, tal i com ajuda a fer evident la suspensió del flux cinematogràfic. Torna a fer-se evident el reflexionar de Walter Benjamin sobre aturar la trama. Màgia també en aquesta invocació a tots aquests ciutadans protagonistes del film, ara ja morts gairebé tots, que són convocats davant els nostres ulls per l’encanteri de Vertov.
Finalment la interpretació del propi director sembla ser innecessària, o com a mínim això sembla referir-se una seqüència on la càmera és munta a ella mateixa –exaltació del maquinisme.
Simfonia a la vida moderna, als seus ritmes i a la seva poètica, que conclou amb una successió paroxìstica d’imatges de la ciutat, substituïdes finalment per l’ull i la lent fusionats un cop el material necessari ha quedat registrat al rotllo: l’existència a una ciutat soviètica havia quedat a la fi atrapada, amb el talent de Vertov convertit en filtre –i un missatge si més no inquietant.
viernes, 4 de marzo de 2011
Deixa'm entrar, d'Alfredson, o el cinema com empremta
En la seqüència, Alfredson reflexiona sobre el cinema, ho fa visualment (com ha de ser en aquest tipus d'art) i transforma la seva especificitat en una empremta, un rastre en que el cos humà queda fixat en un suport, registre que atrapa un instant abans de que tot plegat desaparegui, quedant una imatge que actua com fantasma de l'acte (i de l'actor).
Provocant emocions molt diferents, recorda al rerafons gairebé metafísic que hi ha amagat en Arrebato, la joia sinistre de Zulueta, amb el cinema com a vampir que arriba a atrapar als qui s'atreveixen a endinsar-se en el seu territori.
jueves, 3 de marzo de 2011
Posi una dona a la seva llotja
Segons sembla, la directiva del Barça vol que en un partit de Lliga tota la llotja d’autoritats estigui ocupada per dones, celebrant no sé quin dia internacional. Encuriosit, em pregunto quantes senyores formen part d’aquesta directiva: n’hi ha 2 per un total de 20 directius. Un cinc per cent... encara algú posa en dubte la necessitat de quotes? Fem la pantomima per tranquil·litzar consciències però pel que fa a la realitat del poder seguim amb els mateixos hàbits jeràrquics.
La situació ridícula recorda a la de Plácido de Berlanga. Portar un pobre a taula pel Nadal i la resta de l’any que es mori de gana.
Com Valle-Inclán, Berlanga sempre acut en la nostra ajuda per explicar les ximpleries i els esperpents d’aquestes contrades.
martes, 1 de marzo de 2011
L'ull sobre el pou, de van der Keuken

El documentalista ens mostra el país rural, la veritable Índia, a partir de dos eixos principals: les interioritats d’un poble pel recurs de seguir al cacic-prestamista que controla la vida social i passa a cobrar la setmanada al mestre (els nens dibuixen sobre la sorra), als teixidors (que segueixen el sistema ancestral d’obtenció del teixit i per fer cabdells; en segon lloc, l'esforçat aprenentatge de diverses branques de la cultura tradicional índia, des de practicants d’arts marcials autòctones, a l’ensenyança de rituals a joves brahmans, els moviments necessaris per ser una bona ballarina o actor, sense oblidar el cant. En tots els casos, es tracte de pràctiques per aprendre el saber ancestral de la tradició, un llarg aprenentatge que ha de relligar a la comunitat amb la seva cultura.
El més eloqüent de tot és el silenci de Keuken. El documentalista dóna espai a les persones que mostra, amb ell introduint poèticament el documental i després emmudint (excepte una breu declamació d'un himne al déu del foc Agni), substituint a la seva veu el silenci, el so ambient o la música de l’Índia, volent donar tot el protagonisme als que hi ha davant les càmeres. És un discurs que eludeix tant el discurs individual presentat amb la fanfàrria de la visió totalitzadora (punt feble del narrador omniscient), com al narcisisme egoic del narrador-heroi, tipus Michael Moore, amb un narrador subjectiu mostrat a la pantalla i que comenta les accions registrades.
