Esperit de la missatgeria

«Había comenzado el período de Siva el Restaurador. La restauración de todo lo que hemos perdido», Philip K. Dick, Valis.

sábado, 3 de abril de 2010

Què li ha passat a l'art catòlic?


Fa uns 40 anys es va col·locar aquesta estàtua amb la Verge i Jesús, anomenada Virgen del Amor Hermoso, a una ermita de la Universitat de Navarra, amb una celebració tutelada pel recentment sant Escrivá de Balaguer.
Deixant de banda qualsevol altre consideració, sí em sembla interessant preguntar-se què ha passat amb l'art religiós catòlic, capaç de crear meravelloses obres durant més de 1500 anys d història de l'art, i comparar-les amb un altra, aquesta Virgen del Amor Hermoso, del mateix nivell paupèrrim que, per exemple, aquell monument al kitsch que és la basílica del Sacre Coeur a Paris. Aquesta Verge provoca fins i tot por, amb aquests ulls dignes d'una pel·lícula de possessions infernals, l'encarcarament de la postura, la sensació d'amenaça que transmet, la poca gràcia o delicadesa si la comparem amb la Verge dels humils de Fra Angèlico (1440): o la Verge de la portalada de la Catedral de Notre-Dame a Amiens (1240):

o la manca de força en comparació amb la Pietat Palestrina de Miquel Àngel (1550):


A què es deu aquesta manca de gust artístic. Encara que sembli un fotesa, probablement bona part dels problemes de l'Església tenen relació amb la resposta.

No hay comentarios: