Esperit de la missatgeria

«Había comenzado el período de Siva el Restaurador. La restauración de todo lo que hemos perdido», Philip K. Dick, Valis.

sábado, 17 de mayo de 2014

Converses fetes de silenci. Els contes de Kjell Asildsen

Todo como antes reuneix tres reculls de contes de l’escriptor noruec Kjell Askildsen, encara inèdit en català, segons crec.  
Els contes d’Askildsen pertanyen a la llarga tradició del realisme psicològic, amb un estil despullat d’elements i que presenta una visió sòrdida de la condició humana. El tipus de relat deu molt a Chejov; busca l’efecte per la bona descripció psicològica, per certs detalls reveladors, per la descripció més per subtracció que per enunciació.
Molts dels contes presenten una anècdota mínima, en general molt breus, gairebé microcontes.
Els personatges gairebé no són descrits, tot s’ha de col·legir per les poques accions i pels silencis significatius. Molts silencis. Les poques escenes en grup es resolen amb una gran brusquedat en les relacions. Quan es busca un esdeveniment que permeti la descripció d’un grup, en una literatura feta de soledat, aquest esdeveniment no pot ser un altre que luctuós, com el funeral del pare del protagonista un dels contes («Los invisibles»). Askildsen mostra un tipus humà i de relacions característica dels paisatges nòrdics, amb una fredor ambiental que es correspon a la contenció glacial dels incommovibles personatges. El caràcter lacònic dels personatges es correspon amb una literatura despullada de recursos retòrics.

Potser el més destacat dels reculls sigui el primer, Últimas notas de Thomas F. para la humanidad, en els quals es manté el fil conductor d’un mateix protagonista, un jubilat malcarat i gairebé autista, amb una rutina que consisteix en sortir el menys possible de casa. Viu en un oceà de soledat interromput breument per una trobada, casual o no, i en la que els interlocutors gairebé no es parlen. El breu episodi constitueix l’anècdota del conte en bastants casos. L’ancià transmet una gran sensació d’incomunicació voluntària, amb molt poc a pensar i encara menys a sentir. L’única escapatòria a un univers gelat com aquest es troba en l’absurd. 

No hay comentarios: