Esperit de la missatgeria

«Había comenzado el período de Siva el Restaurador. La restauración de todo lo que hemos perdido», Philip K. Dick, Valis.

lunes, 21 de octubre de 2013

La brutalitat com categoria estètica: l'Accionisme vienès

Günter Brus, Transfusió, Tardor 1965:Hermann Nitsch, 4 Acción, 1963:

Otto Muehl. Materialakation 4 Kreuzigung eines männlichen Körpers, Crucifixió d'un cos masculí, 3-03-64:
Aquestes formes artístiques es van executar als anys seixanta, per uns artistes que havien viscut de manera directe o indirecte la II Guerra Mundial; la generació dels pares havia recolzat a Hitler, fins i tot alguns dels seus progenitors potser havien secundat activament la barbàrie nazi. Com en el cas de Thomas Bernhard, sense aquest context austriac i centre europeu l'acció artística perdria sentit i força. 
Ara bé, pot concebir-se un art tan radical, tan al límit dels participants (siguin artistes, sigui el públic), en el món de la cultura light del tardocapitalisme? 

2 comentarios:

Josep dijo...

El context històric és important? Els nascuts 30 anys abans podrien fer el mateix per l'herència de la Primera Guerra Mundial, per exemple.
Cada generació ha viscut una guerra. I si no és en persona, la veus i la vius per la tele.

El missatger dijo...

Diguem que els nascuts als anys vint o trenta a Àustria sabien que els seus pares havien col·laborat en fotre gent en camps d'extermini, i que, a més, ningú semblava culpar-los. Suposo que saber que els teus pares han fet això ha de suposar certa tensió psicològica.
Salut!