Esperit de la missatgeria

«Había comenzado el período de Siva el Restaurador. La restauración de todo lo que hemos perdido», Philip K. Dick, Valis.

domingo, 16 de junio de 2013

Vaticinis (El llibre electrònic, 4/5)

La digitalització suposa una pèrdua en la fisicitat de l’obra, l’experiència de triar pasta vegetal transformada en paper, el tacte que aporta la seva textura, l’entramat, la tinta i la tipografia. De tot això en resta poc, l’homogeneització imposada per l’aparell de lectura electrònica, rebaixant la qualitat sensorial de l’experiència lectora del text en paper.
Amb tot, també incorpora millores, com l’elecció de la mesura de la lletra, cosa que facilita la lectura de persones amb la vista cansada. Un cop assolida la qualitat necessària a la imatge, i sense originar danys en la salut ocular, sinó al contrari, facilitant la lectura, l’aparell electrònic esdevé una bona eina a utilitzar preferentment en certs tipus específics de llibres, com per exemple els manuals o les edicions de butxaca. A més, i derivat de la pèrdua en el component físic, cal afegir que aquest fet suposarà un benefici innegable ecològic, ja que la reducció que implicarà en pasta de paper i en tinta compensa abastament el baix ús d’energia que requereix l’artefacte.
Anotats defectes i virtuts de l’aparell, no crec que substitueixi mai una primera edició en cartoné, les edicions de luxe per regal o, per exemple, la publicació de les obres completes d’autors canònics. En aquest sentit, més que una substitució d’una tecnologia per una altra, el que crec que succeirà és que coexistiran els dos formats, degut a que resulten complementaris. Per ara, la revolució digital ha suposat més una transformació radical en la forma de concebre el sector literari per part dels intel·lectuals o dels gestors que un canvi dràstic en la configuració del mercat. En una situació de gran inestabilitat, el que s’ha produït és una nova manera de elaborar els objectes literaris però que no ha substituït, almenys fins ara, les formes preexistents.
Aquesta situació molt probablement canviarà durant la propera dècada. Les previsions realitzades a la Fira de Frankfurt l’any 2009 indicaven que al 2020 el 50% del mercat serà en format electrònic (Cordón García, La revolución del libro electrónico). Com ja hem apuntat al principi de la reflexió, no cal fer un gran esforç de clarividència per a pronosticar una reducció dràstica de les edicions de butxaca, transformades en edicions digitals, ja que així poden reduir costos i preu, com a mínim a priori. Un procés similar esdevindrà en els llibres de text de l’escola primària i secundària.
Probablement la situació en un parell de dècades mostri un panorama amb tiratges en paper centrats en les edicions de més qualitat, de tapa dura, bona pasta vegetal resistent al pas d’algun segle i tipografia acurada, mentre que els tiratges que ara es venen als supermercats per set o vuit euros probablement es vendran d’aquí poc en grans plataformes de ventes en línia o com a complement per obsequiar als subscriptors dels diaris electrònics.


No hay comentarios: