Esperit de la missatgeria

«Había comenzado el período de Siva el Restaurador. La restauración de todo lo que hemos perdido», Philip K. Dick, Valis.

jueves, 13 de junio de 2013

Una nova manera de concebre el text (3/5)

Pel que fa al llibre electrònic en concret, es potser l’aspecte més interessant del tema i en el que encara no s’ha parat prou esment. La tecnologia digital pot permetre un increment de la creativitat aplicada a l’objecte, ja que es poden afegir a cada arxiu moltes altres obres artístiques vinculades, com possibles vídeos, animacions o il·lustracions, que s’hi poden afegir al presentar-se en versió digital; i no només continguts artístics derivats, sinó també d’una manera molt més senzilla i barata que en paper material d’estudi o d’investigació acadèmica vinculats a l’obra publicada.
En la querella entre els que valoren ambdós tipus de llibre (paper i electrònic) com dos variants de la mateixa cosa, i els que estimen que està naixent una nova manera de pensar l’escriptura, em situo en el segon grup. L’estructura que fa servir el format electrònic i els elements que pot acoblar el pur text, com imatges o eventualment sons, permeten una nova manera de plantejar l’edició i la recepció del llibre. L’arxiu pot arribar a ser (o més aviat ja és) un agregador d’altres disciplines artístiques, adjuntades dintre de l’arxiu o bé penjades juntament amb ell per tal de que el lector els llogui, en tots dos casos amb el llibre com a punt de trobada de les diverses arts. En aquest sentit, la digitalització resulta completament positiva i pot implicar una revifalla en la periòdica polèmica sobre la teoria de l’art, la natura rígida o fluida de les fronteres entre cadascuna de les disciplines, els parangons i la seva suposada ordenació jeràrquica.

2 comentarios:

David dijo...

El mitjà condiciona el contingut. Si això serà bo o dolent en aquest cas, ja ho veurem. De moment, prefereixo ser escèptic.

El missatger dijo...

La meva experiència per ara és bona, encara que la lectura és molt diferent, i jo crec que per a un biblioman tradicional pot resultar una mica decebedora.
Salut!