Esperit de la missatgeria

«Había comenzado el período de Siva el Restaurador. La restauración de todo lo que hemos perdido», Philip K. Dick, Valis.

lunes, 8 de octubre de 2012

Calidoscopi Pynchon #2


Una recent lectura de Mason & Dixon donarà peu a unes quantes entrades centrades en aquesta novel·la i en el seu autor, Thomas Pynchon, potser l’escriptor posmodernista més important i un dels grans autors de les darreres dècades. Amb la novel·la publicada l’any 97 pretenem destacar alguns dels estilemes de l’escriptor, alguns d’ells ja apuntats en dos ressenyes consecutives sobre V.
Farem esment d’un tret sobre la qual pivota V (la primera en ésser publicada entre les seves novel·les més reconegudes, l’any 63, ja amb el seu estil consolidat). A V, el personatge femení misteriós és revelava un ciborg. Aquesta unió entre carn animal i màquina torna a aparèixer a Mason & Dixon, amb una altra de les andròmines mecàniques que tant obsessionen Pynchon com a element literari, en aquest cas secundari, amb l’aparició d’un ànec robot fabricat amb tanta perfecció que acaba transformant-se en un ésser viu. Encara que sembli mentida, es basa en una andròmina real, creada per Vaucanson a la França de Lluis XV. Com en el seu model El Quixot, evidentment estimat per Pynchon, l’episodi de l’ànec mecànic i els seus amors amb el chef francès s’estenen per desenes de planes, gairebé com una novel·la dintre de la novel·la, i després constitueixen un eix secundari de la trama.
L’ànec esdevé una mena d’emblema de Mason & Dixon, amb un simbolisme molt complex, per exemple una metàfora sobre l’art de la narrativa, però també la deshumanització (o desanimalització) de la tecnocràcia incipient començada amb la Il·lustració, o fins i tot es pot llegir una fàbula respecte a l’invent humà golemesc que acaba escapant al control del creador (a més, també apareix un Golem a la trama). Com ja vam apuntar amb V, aquest element robòtic estava encarnat per una dona, i per això s’afegia un element eròtic que no deixa d’estar present també a Mason & Dixon malgrat ser un ànec, però que persegueix al chef allà on vagi, en una mena de revisió i degradació irònica del mite de Zeus i Leda.  . 

No hay comentarios: