Esperit de la missatgeria

«Había comenzado el período de Siva el Restaurador. La restauración de todo lo que hemos perdido», Philip K. Dick, Valis.

martes, 16 de octubre de 2012

Un món d'esclaus (Calidoscopi Pynchon #6)


Un tema que creua tot Mason & Dixon és el del colonialisme i, lligat a l’anterior, l’esclavatge. Funciona com un baix continu que dóna el to del món creat, el de la Il·lustració, sobretot a la primera part, quan els dos científics embarquen cap a Ciutat del Cap per a una de les seves expedicions científiques i això permet veure la colònia holandesa, en la qual es donen perverses derives sexuals, amb els senyors colonials a la cerca de sementals blancs per a fecundar esclaves negres i tenir cadellets de pell més clara per a vendre’ls millor al mercat d’esclaus.
A la part als Estats Units el tema no desapareix, encara que no pren tanta importància. Fins i tot Dixon s’enfronta amb un amo d’esclaus i li treu el fuet i les claus de les cadenes. Els científics il·lustrats no accepten un tipus de relació social que, sense que se n’adonin, fonamenta tota la seva organització col·lectiva, un sistema econòmic que amb aquesta monstruositat ètica permet contradictòriament que ells puguin ser il·lustrats –molta mà d’obra barata ja se n’ocupa de les feines més feixugues i ells poden aprofitar-se de l’excedent de temps i riquesa que se’n deriva. Contradiccions de l’existència dels sistemes d’ordre social burgesos, unes contradiccions que no només no han disminuït amb els segles sinó que s’han agreujat. Mai s’havia parlat tant de drets humans i mai se n’havia donat una vulneració dels mateixos a tan gran escala. 

No hay comentarios: