Esperit de la missatgeria

«Había comenzado el período de Siva el Restaurador. La restauración de todo lo que hemos perdido», Philip K. Dick, Valis.

jueves, 29 de julio de 2010

I'm a loser, baby

Considero El bandido, de Robert Walser (editat per Siruela) com una miniatura plena de delicadesa, d'humanitat i de vis còmica, una autèntica delícia, la novel·la perfecta sobre l'etern adolescent sensible, enamoradís i perdedor. El bandido que dóna títol a la novel·la queda en la memòria com una d'aquelles figures arquetípiques, emblema d'un tret humà convertit en personatge. Com seria el Quijote uns anys abans? Aquí tenim vàries Dulcineas i una veu narradora tan alegre (i lúcida) com les vàries que hi trobem al Quijote.
Respecte a l'autor, no comentaré gaire, ja que no m'interessen els avatars vitals del seu autor, com tampoc els de Kafka o de tants altres; en canvi si m'apassionen els seus llibres, veritable raó del seu èxit, ja que ells van aconseguir arribar a profunditats d'humanitat que la major part d'escriptors ni tan sols saben que existeixen.
Una vella cançó de Beck permet intuir l'esperit d'aquest llibre, com a mínim me'n feia recordar mentre llegia El bandido. Es tracta de Loser, l'himne perfecte per a un temps de triomfadors.


Soy un perdedor
I'm a loser baby, so why don't you kill me?

No hay comentarios: