Esperit de la missatgeria

«Había comenzado el período de Siva el Restaurador. La restauración de todo lo que hemos perdido», Philip K. Dick, Valis.

sábado, 27 de febrero de 2010

Els noms de Rusiñol

A Els noms de Rusiñol, la professora de literatura catalana contemporània a la Universitat de Girona, Margarida Casacuberta, explora diverses facetes d'un artista de personalitat polièdrica, contradictori, tan avançat com conformista, prometeic a l'inici, patum al final. Fins i tot genial a vegades. La narradora ho fa servint-se de les múltiples perspectives que li ofereixen els personatges més propers a Rusiñol, tots ells filtrats per un jo narrador que es fa present i es converteix en un altre actor en la funció.
Es tracte, doncs, no solament d'un llibre adient per a qui vulgui saber més dels mites (i tòpics) del modernisme català i europeu, sinó també d'un relat que camina per la frontera entre la història i la ficció, responent amb molt bona nota a totes dos categories. El llibre està molt ben escrit, l'idea és original, l'estructura fa que resulti divertit, amb uns canvis d'època i personatges que aporten dinamisme. Tot plegat fa molt àgil la lectura, i tant la màscara pública de Rusiñol com la seva persona íntima queden ben dibuixades, en un estil més aviat impressionista
En definitiva: Els noms de Rusiñol, un llibre que val la pena.

1 comentario:

Sandra dijo...

La Mita és una gran professora!!! :) Avui és el meu aniversari!!! ja en faig 24, cada dia més vella jajaja!!! ;)