


(Premonición)
(Premonición)
El personatge de Gena Rowlands li diu al de Cassavettes que no es preocupi, que ella l’estima i que no han d’oblidar que són actors de teatre representant un paper. No cal dir que res d’això estava en el guió. Molt bona la reacció d’ell, rient-se i mirant cap el públic, obligant a que interactui amb el que succeix a l’escenari.
Es produeix un desdoblament ficció/realitat, amb una irrupció de coneixement hermètic. No hauríem d’oblidar que el teatre es converteix en emblema de la vida, ja que aquesta, com canta el bolero, es puro teatro. Llàstima que ens oblidem a vegades i ens prenem l’obra amb tanta seriositat mal entesa.
L’obra planteja una qüestió important per a crear: pot ser una obra artística intensa, potent, sinó està vivint un procés similar qui la crea? Podríem subtitular Nit d'estrena, o de com convocar a totes les pors íntimes i travessar la nit fins arribar al final. Les representacions posteriors fins a la gran nit d’estrena a Nova York són igual de espontànies, amb tothom reaccionant a les ocurrències de la Rowlands, estrella de la funció, borratxa, a punt de la bogeria i amb un suposat fantasma incordiant.
La narració manté la vivacitat, segueix oberta a la inspiració, la representació evoluciona amb l’evolució dels actors. I l’art esdevé un acte xamànic, ja que després de la katabasis de fer-nos baixar a l’Inframón ens cura. Solament afegiré que la trama es deslliga gràcies a una sessió de psicomàgia espiritista digne de Jodorowsky.
Altres obres de Cassavettes no m’havien convençut tant com aquesta, rodona, sincera i tanmateix lluminosa Nit d’estrena.
(La gran onada de Hokusai amb tractament infogràfic)
Després de cada nova lectura de Perutz augmenta la meva impressió de que es tracta d’un molt bon escriptor injustament oblidat, un altre més de la llarga llista d’escriptors centreuropeus —Kafka, Musil, Walser, Schnitzler, Zweig, Bernhard, i podria continuar amb molts altres— amb la capacitat de mostrar-nos la presó del viure en societat, una presó que a Mientras dan las nueve arriba a plasmar-se en metàfora, ja que en Demba viu emmanillat les seves peripècies per Viena.
Solament afegir un desig: que l'Iván s'acabi convertint en el Bronstein de la literatura.
A continuar pels camins hermètics, Acechador.