Esperit de la missatgeria

«Había comenzado el período de Siva el Restaurador. La restauración de todo lo que hemos perdido», Philip K. Dick, Valis.

domingo, 29 de diciembre de 2013

Un blanc o negre en versió literària. Tolstoi o Dostoievski?

A Tolstói i Dostoievski George Steiner contraposa el sentiment tràgic a l’èpic, agafant els dos grans escriptors russos com a emblema de les dues tendències; alhora, pren dos dels grans referents culturals d’Occident, Homer i Shakespeare, Homer per a Tolstói, Shakespeare per a Dostoievski, com a referents absoluts de les dues sensibilitats literàries i mestres dels russos.  
L’original es va publicar l’any 59; es nota en el text ja que no hi ha gota d’influx de les escoles de pensament franceses durant els seixanta; Steiner transmet classicisme humanista de cap a peus. Fins i tot és clàssic en la fal·laç i innecessària dicotomia del títol. Steiner considera Dostoievski i Tolstói com una nova versió del dualisme occidental des de Plató, tots dos representants de dos temperaments i cosmovisions irreconciliables, en tensió entre elles. L’estudi pateix d’aquesta falla inicial. La necessitat d’estructurar-ho tot segons criteris binaris, una de les característiques de la raó, esdevé una càrrega per a la resta d’arguments. La dicotomia no és tal sinó que en el llibre s’analitzen dos camps literaris complementaris. 
Malgrat reconèixer que el llibre està farcit d’idees suggestives, no totes resulten igual d’encertades, al menys al meu parer. Steiner formula moltes afirmacions expressades amb rotunditat però que no subscriurien tots els analistes. Per exemple, la gran superioritat d’Ana Karenina respecte a Madame Bovary; tot i que personalment coincideixo en la seva apreciació, crec molts altres lectors podrien argumentar just el contrari amb raons igualment vàlides.


No hay comentarios: