Esperit de la missatgeria

«Había comenzado el período de Siva el Restaurador. La restauración de todo lo que hemos perdido», Philip K. Dick, Valis.

domingo, 16 de octubre de 2011

L'heroi per antonomàsia del nou ordre mundial

A la darrera pel·lícula de la franquícia Indiana Jones, quan van a afusellar al seu protagonista, aquest crida un «Visca Eisenhower» que no pot ser més significatiu. El president general, avi del neoliberalisme, partidari de la carrera armamentística, de la guerra freda fins a la destrucció completa de l’enemic, recolzat per en McCarthy, de les operacions secretes i il·legals de la CIA i aliat d’un altre general que tiranitzava Espanya per la gràcia de Déu. Aquest és el magnífic governant a qui aclama Indy, quedant retratat a la perfecció.
Indiana, l’heroi de l’era Reagan, espia nord-americà que canta visques al president de les bombes atòmiques, la guerra freda i el senador McCarthy, que porta els Estats Units cap a un totalitarisme subtil, presentat per a les grans audiències planetàries com un superheroi. Quants agents de la CIA van ser fans de la franquícia a la seva infància?
El context de la sèrie, les seves implicacions, solament poden funcionar o des de la ignorància del públic o des de la seva submissió ideològica (encara millor totes dues alhora), perquè que es presenti com lluitador de la llibertat a un home que llança vives a Eisenhower o ignora què és la llibertat o té un concepte d’ella molt peculiar –per no dir pervers. Seria com fer passar per un lluitador contra el racisme un membre del Ku-Klux-Klan.
Però a qui si no a Eisenhower podia enaltir l’Indy? Un heroi individualista, que pot solucionar ell sol (bé, amb l’ajuda de l’inevitable familiar) qualsevol conflicte en qualsevol indret perdut del món, amb una valentia i una superioritat davant els pobrets indígenes deguda a la primacia de l’occidental arreu del món, un Indy que no necessita família inicialment, malgrat que en gairebé cada ocasió acabi formant-ne una, moment de retirada del vell guerrer en que Spielberg allunya la càmera i dóna per closa l’aventura, un heroi amb la mentalitat majoritària del temps per tal de que s’omplin les sales dels cinemes i alhora per influir en audiències milionàries, que ja no proclamen visques a Eisenhower però sí a Obama o al Tea Party, depenent de les seves inclinacions prèvies, en qualsevol cas tots dos segments s’identificaran amb Indy.
Aquest heroi és el superhome del temps dels ultracossos neoliberals; destaca per un individualisme que en realitat és aparent, ja que l’Indy forma part d’una societat en la qual s’imposa el pensament únic, amb els vassalls persuadits de ser únics quan en realitat l’entorn els impulsa a esdevenir meres repeticions d’uns pocs prototipus, entre ells l’aventurer «navalla suïssa»: Indy.
Hem apuntat que una de les conseqüències directes dels actes d’Indy era mostrar la superioritat del Wasp sobre la resta de cultures que inevitablement xoquen, amb l’home nord-americà salvant a uns aborígens que no saben resoldre res per ells mateixos. Al temps del final de la història amb el xoc definitiu de les civilitzacions, el triomf final, l’hegemonia absoluta, serà per l’amic Indiana.
Sort per a tothom que al final de la darrera peça de la franquícia, l’ordre còsmic en versió Hollywood acaba imposant-se de nou amb les corresponents noces. Solament falten Eisenhower i McCarthy cridant: «Viva los novios».

6 comentarios:

penyabogarde dijo...

doncs podria ser que aquest Indiana el fitxessim per les lluites anticolonials d'ultramar. L'agenda internacional del bogardisme requereix escamots degudament ensinistrats.

Missatger, ja han posat la foto de la bogardització gironina del dissabte de glòria indignada.

Òscar Roig i Carrera dijo...

Crec que en fas un gra massa, aquestes pel·lis són per desconnectar el cervell una estona i distreure's! D'acord que hi ha gent que sempre el té desconnectat, però tampoc és bo tenir-lo sempre endollat!

A veure, la priera de l'Indiana és molt bona pel·lícula d'aventures. Les dues que vénen a continuació no estan a l'alçada, però són molt entretingudes i divertides a estones. La tercera sí que és un trunyo insuportable i a mi també em va molestar aquell "I like Ike!", però és que aquella pel·lícula sobra sencera!

Anónimo dijo...

Hola, soc EL PANTERA i estic visitant els que visiten la penya bogarde, qualsevol problema soc el vostre guardaespatlles. Em paga una cooperativa de gent anònima.


EL PANTERA

El missatger dijo...

Company bogardista: com Girona uneix en la seva cruïlla territorial tres rius, la penya uneix al perdedor mediàtic, l’humor subreal atacant el discurs del poder i la espiritualitat més funky.

El missatger dijo...

Amic Pantera (de quin color?): Aquí tots són bon jans i no calen les accions agressives. A més, has de saber que som defensors decidits del pacifisme gandhià d’arrel iògica, així que la teva protecció tindrà que agafar un caire molt peculiar.
Salut i pau!

El missatger dijo...

Bon dia, Òscar. És que sóc un detractor absolut de la idea de desconnectar el cervell una estona. Quan el desconnectes, algú hi connecta quelcom que pot no ser beneficiós per a tu. I per aquestes feines el senyor Esteve és un gran especialista, dels millors tècnics. Crea somnis col•lectius adients per al nou ordre mundial. Com en el cas d’en James Cameron, no cal dir que la majoria dels seus productes són entretinguts i tenen una factura tècnica eficient, només faltaria.