Esperit de la missatgeria

«Había comenzado el período de Siva el Restaurador. La restauración de todo lo que hemos perdido», Philip K. Dick, Valis.

domingo, 11 de octubre de 2009

Comunica o no comunica?

Un cas molt interessant és el dels monjos de clausura, per exemple els de la cartoixa, encara més si han fet vot de silenci. En aquest cas decideixen voluntàriament no comunicar-se amb altres éssers humans per fer-ho amb Déu.
Ara bé, encara que no desitgin emetre cap missatge, nosaltres sí rebem quelcom d'ells, al menys sota el meu punt de vista: a alguns la concentració dels monjos en Déu els transmet pau espiritual, serenitat; a altres, pel contrari, neguit i incomprensió: estan bojos aquests cartoixans?; els tercers senten una mica de curiositat morbosa. En qualsevol cas, els receptors rebem un missatge, provocador d'unes emocions, que l'emissor no projecta de forma conscient.
La pel·lícula El gran silenci ens mostra la vida quotidiana dels monjos de la cartoixa. Amb això, es produeix una paradoxa: el cinema, com tota forma d'art, tracta de comunicar, oi? Llavors: es pot fer art protagonitzat per algú que en aparença no vol comunicar?

No hay comentarios: