Esperit de la missatgeria

«Había comenzado el período de Siva el Restaurador. La restauración de todo lo que hemos perdido», Philip K. Dick, Valis.

lunes, 25 de marzo de 2013

Els universos ocults de Lisa Randall


A Universos ocultos. Un viaje a las dimensiones extras del cosmos Lisa Randall explica en to divulgatiu alguna de les darreres teories físiques. Aquestes noves teories, desenvolupades durant les darreres dècades, han obert noves finestres per a explicar-se la realitat d’una manera molt imaginativa, amb dimensions extres que ajuden a entendre allò existent.
Randall fa servir el mateix to adaptat a un públic poc coneixedor que altres científics escrivents per a públics profans, com Michio Kaku o Brian Greene. Utilitza diverses estratègies concebudes per aclarir teories tan insòlites com la de cordes i conceptes tan insòlits com el dels brana: fer-los entenedors al transformar-los en elements d’un conte infantil, incorporant petites narracions amb personatges que es van repetint en cada capítol i que segueixen les convencions del microconte, del conte moralitzador o de l’acudit. Es tracta d’una de les tècniques de comunicació més velles, ja magistralment emprades per Plató; també Kaku i Greene inclouen aquestes històries als seus llibres.
A més, Randall afegeix epígrafs de cançons populars en que es citen elements físics com la gravetat. Entre els artistes triats, hi ha fragments de les lletres de Blondie, Billy Bragg o Kraftwerk. I encara presenta un altre element per aclarir al final de cada capítol, una mena de coda en que es resumeixen els punts essencials de les planes anteriors.
Tot aquest desplegament tan gran de recursos que aclareixen el discurs pretén facilitar la feina a un lector que no estigui acostumat a la gran sofisticació conceptual de la física teòrica. Concretament, el text de Randall es planteja indagar en de dos conceptes: la possible existència de dimensions no perceptibles pels nostres òrgans i per altra banda com s’articularien  universos paral·lels, possible solució que justifiqui algunes de les teories constitutives de la física més avançada. Els recursos pop han de servir per a intentar entendre teories tant impenetrables al sentit comú.
I és que aquests conceptes van més enllà d’allò sensat o de sentit comú dintre de la percepció humana de l’existència i que, per tant, costa de concebre’ls. Com escriu Randall: «no vemos directamente las dimensiones extras, de modo que todo debe aparecer ante nuestros ojos como si fuera de dimensión cuatro». Un dels més persistents errors de la humanitat consisteix en percebre allò existent segons li presenti els seus limitats sentits. Les possibles dimensions minúscules, que amplien les quatre del espai-temps, o els universos paral·lels, intenten expandir les constriccions mentals edificades pel sentit comú.   

No hay comentarios: